frilans

Textuell är en frilansbyrå

Och det är inte vilken frilansbyrå som helst, det är min frilansbyrå. Jag heter Maria Broberg, mitt i livet och bosatt i Lappland. Jag älskar att jobba med ord och formuleringar och har gjort det så länge jag kan minnas. Som skrivande frilansare har jag varit igång sedan i mitten av nittiotalet – det, och min känsla för språk, gör mig till en riktigt vass skribent. Jag är dessutom utbildad kulturjournalist, med bred erfarenhet – som fotograf till exempel. Eller att jobba med rörlig bild, webb och sociala medier.

 

 

Webb och annat digitalt

Jag älskar att jobba digitalt, sedan jag satt och knackade BASIC hemma i flickrummet i Piteå, eller lekte med desktop publishing och webbprogrammering på min första PC. Jag har gjort tryckt alternativ media och publicerat mig på internet sedan mitten av nittiotalet. Den digitala tekniken har följt mig som en löpande tråd genom mitt kreativa och yrkesmässiga liv – liksom skrivandet, förstås. Det gör mig mångsidig i vad jag kan erbjuda. Just nu är webbstrategi något jag förkovrar mig i – för att det kombinerar mina intressen för kodning och kommunikation i informationsarkitektur, SEO och webbanalys (se på den här sidan som ”bagarns barn”).

Kultur, friskvård, landsbygd

Mina formativa år som skribent ägnade jag på Kungsholmen i Stockholm. Jag andades, levde och skrev om musik och annan populärkultur. Då var jag en av de första kvinnliga musikbloggarna i Sverige. Kulturintresset hänger i. Jag har studerat litteraturvetenskap, religionsvetenskap och filosofi. Jag är mycket intresserad av kulturanalys och ägnar mig gärna åt litteraturkritik. Jag är också intresserad av social hållbarhet och landsbygdsutveckling. Jag är intresserad av träning och friskvård. Men framför allt tycker jag om att ta reda på vad som driver andra människor.

Kulturjournalist

Jag utbildade mig till kulturjournalist och tog min magisterexamen 2008. Sedan dess har jag jobbat lite på redaktion, jag har frilansat som skribent och fotograf och med rörlig bild. Jag har ägnat mig åt projektledning, information och föreläsningar. Jag har formgivit broschyrer och annonser, föreläst och jobbat som kommunikatör. Hör av dig till mig – maria@textuell.se – så kan jag berätta mer.