Välj en sida

Maria Broberg

Textuell i största allmänhet

Jag har skrivit så länge jag kan minnas

Jag har också varit intresserad av form, foto och allt digitalt under stora delar av mitt liv. Jag heter Maria Broberg, jag är mitt i livet och bosatt i Lappland. Som skrivande frilansare har jag varit igång sedan i mitten av nittiotalet. Jag hamnade i Lappland efter journalistutbildningen. Det finns inte många lokalredaktioner här, och i synnerhet inte under den tid jag var nyutbildad, då de lades ner en efter annan. Vad som händer då är att man blir mångsysslare. Projektledning, utveckling av SFI-undervisning, arbete mot besöksnäring och i offentlig verksamhet har passerat revy sedan jag flyttade hit.

Musikjournalistiken danade mig. Jag var bosatt på Kungsholmen i Stockholm och levde, andades och skrev om musik och annan populärkultur. Då var jag en av de första kvinnliga musikbloggarna i Sverige. Jag pluggade litteraturvetenskap och började skriva litteraturkritik. Kulturintresset hänger i. Men jag är också företagare, naturälskare, förälder, politiker och intresserad av social hållbarhet och landsbygdsutveckling. Och jag är intresserad av människor, det är den bästa förutsättningen för att kunna skriva, såväl skönlitterärt som journalistiskt.

UTBILDNING

Filosofie magister i journalistik med inriktning mot kulturjournalistik
Litteraturvetenskap med genusinriktning, 90 hp
Skapande svenska & litterär gestaltning, 90 hp
Religionsvetenskapliga programmet, 120 hp
Praktisk filosofi, 30 hp
Idéhistoria, 60 hp

ERFARENHET I URVAL

Kommunikatör, extraresurs Jokkmokks kommun
Kommunikatör, Destination Capacity Building in Swedish Lapland, Sorsele kommun
Kommunikatör, extraresurs Vindelälven-Juhtatdahka
Projektledare, SFI-lärlingar i glesbygd
Projektledare, Kvinnor i västerbottniskt näringsliv
Vik. kulturredaktör, Västerbottens-Kuriren
Studieinformatör, HumFak, Umeå Universitet

u

TEXTUELL?

Textuell är en lek med ord, något som syftar till ändelsen ”-ell” som brukar innebära en egenskap. Det betyder egentligen ingenting. Jag tänker mig att man kan vara textuell på samma sätt som man kan vara sensuell, pontentiell, partiell eller kanske till och med snäll.